Liposuction

Fedtsugning

Fedtsugning er en procedure, der hjælper dig af med lokaliserede fedtdepoter. Disse fedtdepoter kan være arvelige og påvirkes ikke af slankekure eller motion. En fedtsugning kan i disse tilfælde være den eneste løsning på problemet. 

F.eks. kan man fedtsuge uønskede fedtdepoter på

  • lænden
  • hofter
  • lår (inderside eller yderside) 
  • mave 
  • inderside af knæ 
  • hage

De fleste oplever synlige, positive resultater med det samme. En fedtsugning er dog ikke din erstatning for et vægttab og mindskelse af overvægt.. Du får det bedste resultat, hvis du er aktiv og ikke overvægtig. Der forventes gode resultater hos kvinder og mænd, som har en relativ normal vægt med et BMI under 26. Huden skal helst have bevaret sin elasticitet og ikke være slap. En slap hud vil have svært ved at trække sig sammen efter indgrebet. Fedtsugning kan foretages på forskellige områder af kroppen på samme tid. . Sundhedsstyrelsen fraråder dog, at der suges mere end 5 liter ved et indgreb. 

Vi bruger de nyeste teknikker og forskellige metoder afhængig af indikation og områder, der skal fedtsuges. Vi anvender bla.  PAL (Power Assisted Liposuction). Et specielt udstyr får fedtsugningskanylen til at vibrere med op til 5000 vibrationer/sek. i meget små og hurtige bevægelser. Det gør fedtsugningen nemmere og giver et mere jævnt resultat end ved klassisk manuel fedtsugning. Alternativt anvendes bodyjet-liposuction, specialteknik hvor fedtcellerne løsnes vha. vanddissektion. Teknikken anvendes på specialindikation, fx hvis fedtcellerne skal anvendes til nogle typer fedttransplantation eller hos patienter, der behandles for lipødem. Endelig anvendes specialkanyler ved fedtsugning og lipoinjektion i ansigt. Du kan læse mere om fedtsugning nedenfor. 

Vil du vide mere?

Overvejer du en operation eller har du spørgsmål.  er du altid velkommen til at ringe og booke en tid til forundersøgelse hos mig. 

Før operationen

Før operationen skal du til forundersøgelse hos speciallægen. Her vil du blive informeret om operationen, senfølger og eventuelle komplikationer. Ved forundersøgelsen vises ”før og efter”- billeder af andre patienter, så du får et realistisk indtryk af det forventede resultat.

Du er velkommen til at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen.

Der skal gå mindst én uge fra forundersøgelsen til operationen, hvis indgrebet betragtes som udelukkende kosmetisk betinget.

Bedøvelse

Fedtsugning kan udføres i såvel lokalbedøvelse som i fuld bedøvelse alt afhængig af fedtsug- ningens omfang og patientens ønske. Læs venligst særskilt vejledning om bedøvelse.

Operationen

Fedtsugningen foretages ved hjælp af en såkaldt våd teknik, hvor man, uanset om det er i lokal eller fuld bedøvelse, indsprøjter en større mængde saltvand  iblandet  lokalbedøvelse  og   adrenalin fedtvævet. Adrenalinen får de små blodkar til  at trække sig sammen og holder lokalbedøvelsen i området. Fedtet fjernes ved, at der føres en sugekanyle (lidt tyndere end en blyant) ind gennem et eller flere små snit i huden. Disse snit er ca. 4 mm lange og lægges, så  de er så usynlige som muligt. 

Efter operationen

Operationen afsluttes med anlæggelse af en komprimerende bandage, der skal anvendes i tre uger hele døgnet. De følgende tre uger blot om dagen. De første  timer efter operationen vil  din hjerterytme, vejrtrækning m.m. blive elektronisk og personligt overvåget.

Ved udskrivelse får du en ekstra bandage udleveret, så du kan vaske og skifte bandagen ved behov. Du kan udskrives samme eller næste dag. Hvis der skal fjernes mere end 2-3 liter fedt, er du indlagt til næste dag. Mindre fedtsugninger kan foregå ambulant eller med et ½ døgns indlæggelse. Ved udskrivelsen får du udleveret smertestillende medicin samt kirurgens telefon- nummer.

Der skal ikke fjernes tråde. Få dage efter operationen kan du tage brusebad.

Arbejde

Du skal regne med at være holde fri fra arbejde i 1 – 10 dage.

Sport og motion

Sportsaktiviteter kan normalt genoptages efter 2-3 uger.

Sol/solarium

Så snart der ikke længere er misfarvninger i huden må du være i sol igen, men arrene skal beskyttes i 6 måneder efter operationen.

Du tilbydes kontrol efter 3-6 måneder. Det er vigtigt, at du holder vægten. Ved kontrollen kan man vurdere, om der eventuelt er behov for en mindre korrektion. En sådan er normalt uden beregning for patienten. I ca. 10 procent af tilfældene skal der foretages en lille korrektion.

Du kan regne med at resultatet holder mange år, men vævet vil selvfølgelig følge de almindelige aldersforandringer. Desuden vil en vægtændring naturligvis også påvirke resultatet.

Senfølger og eventuelle komplikationer

Hævelse og misfarvning

Der kan forekomme hævelse, misfarvning og hårdhed af vævet omkring det opererede om- råde. Dette vil fortage sig i løbet af 1 – 3 måneder. Smerter behandles med mild smertestillende medicin.

Du skal regne med at være øm ca. 1-2 uger efter operationen. Ved større fedtsugninger og fedtsugning omkring knæ dog i noget længere tid. Fedtvævet under huden kan føles lidt hårdt og knud- ret, og der kan ligeledes være føleforstyrrelser i området i op til 18 måneder. Efter større fedtsugninger kan man i længere tid se misfarvninger i huden, som oftest er brunlige. De forsvinder oftest, men det kan tage op til flere år.

Ar

Fedtsugningen efterlader kun helt minimale ar, der normalt lægges, så de ikke kan ses. De er ca. 3 mm store.

Blodansamling og infektion

Komplikationer, som betændelse, blodpropper og blødning er uhyre sjældne.

Det forventede kosmetiske resultat

Lever resultatet ikke op til forventningerne, kan en ny operation komme på tale. Det er dog ikke i alle tilfælde muligt at operere til et mere tilfredsstillende resultat. 

Case: Liposuction

Før: Kvinde efter overgangsalder, som ønsker at få talje tilbage og reduktion af ridebukseområde.

Efter: 360 grader liposuction for at fremhæve talje og liposuction af yderlår. ​

Trine Foged Henriksen.