Brystrekonstruktion eller -korrektion med fedttransplantation

(også kaldet lipofilling eller lipoinjection)

kan udføres med forskellige teknikker, og resultaterne afhænger af mange faktorer. Mange kvinder ser det som en ”win-win” situation, at man kan fjerne fedtvæv, et sted hvor man har fedtdepot, ofte lår, lænd eller mave, og anvende det, hvor der mangler fylde eller form.  

Fedttransplantation anvendes i stigende grad som selvstændig behandling eller som supplement til anden behandling, f.eks. sammen med brystimplantat. Ikke alle kvinder er egnede til indgrebet. For at vurderer om teknikken kan være relevant for dig, er det derfor vigtigt at få en individuel vurdering og samtale med en højtspecialiseret plastikkirurg, m.h.p. at vurdere dine muligheder og forventninger samt planlægge det bedste behandlingstilbud til dig. 

Teknikken

Fedttransplantation er en skånsom procedure, hvor man anvender patientens eget naturlige fedtvæv til at omdanne bryststørrelse, form eller følger efter tidligere brystoperationer. Vi bruger forskellige teknikker herunder Body-jet system, hvormed vi først foretager en skånsom fedtsugning et sted med passende fedtdepoter (oftest lår, lænd eller mave). Fedtcellerne skylles fri ved hjælp af væske, og efter fedtvævet er adskilt fra væsken, indsprøjtes fedtvævet i det område, hvor man har brug for korrektion. Både fedtsugningen og fedtinjection foretages med meget tynde kanyler og man får derfor meget diskrete ar. Fedtvævet indeholder både fedtceller, stamceller og vækstfaktorer, hvorfor fedttransplantation kan anvendes til mange typer behandling. 

Fedttransplantation kan anvendes til: 

  • Korrektion af uens bryststørrelser 
  • Hel eller delvis rekonstruktion af bryst, evt. i kombination med implantat 
  • Bedre camouflage og isolering mellem hud og implantat 
  • Korrektion af hudforandringer or arvævsdannelse forårsaget af strålebehandling 
  • Korrektion efter  tidligere  operationer  eller skader 

Forventet resultat

Man kan ikke altid forudsige, hvor mange af fedtcellerne vil vokse fast. Efter 3-6 måneder kan du vurdere det endelige resultat. Til korrektion svarende til ca. en skålstørrelse er det oftest tilstrækkeligt med én behandling, men der kan være behov for supplerende operationer. Fedtcellerne bevarer de egenskaber, de havde før de blev flyttet. Dvs. de har den samme volumen, men resultat kan ændre sig hvis du taber dig. 

Ved brystrekonstruktion eller korrektion er der ofte brug for flere operationer (ofte 2-4), især hvis man er strålebehandlet. Ved brystrekonstruktion efter tidligere brystkræftbehandling stiler man mod at opnå et resultat, som er pænt, når man er iført BH eller badetøj. Man kan ikke regne med at der opnås fuldstændig symmetri med det modsatte bryst. 

Case 3: Korrektion efter tidligere bryst-rekonstruktion​

Før: Kvinde i 60’erne, ønsker mere symmetri efter tidligere brystrekonstruktion.

Efter: Venstresidig korrektion af form med lipoinjektion og højresidig brystløft​

Case

Før:

Efter:

Trine Foged Henriksen.