Brystforstørrelse
med implantater

Ved hjælp af indlæggelse af implantater opnås øget fylde og i nogle tilfælde mere harmonisk facon.  

Brystimplantation kan foretages alene eller kombineret med et brystløft og/eller sammen med fedttransplantation for at opnå det bedste kosmetiske resultat.  

Hvis du i forvejen har brystimplantater, stadig er glad for dem men ønsker korrektion af din brystform, kan et brystløft eller fedttransplantation uden fjernelse af implantater være en mulighed. Hvis du har implantater og ønsker udskiftning eller fjernelse af implantater er der mulighed for at udskifte implantater til anden størrelse og form evt. kombineret med brystløft eller fedttransplantation. Endelig vælger nogle kvinder helt at få erstatte brystimplantater med eget fedtvæv.  Hvilke behandlinger der kan give dig det bedste resultat, kan du få rådgivning om ved en forundersøgelse.  

Overvejer du en brystforstørrende eller revisionsoperation eller har du spørgsmål, er du altid velkommen til at ringe og booke en tid til forundersøgelse hos mig. 

Silikoneimplantater

Et brystimplantat består af silikonegel, der er omgivet af en tyk elastisk skal af silikone med en glat eller textureretoverflade. Indholdet består af silikonegel. Implantaterne kan være runde eller dråbeformede. Moderne implantater holder i mange år – og skal ikke skiftes rutinemæssigt efter 10 år. Så længe du er glad og tilfreds for din brystform og ikke har gener, er der ikke grund til at få udskiftning af implantaterne. Men du bør have med i dine overvejelser, at brystimplantater kan nødvendiggøre operation senere i livet – enten for at tilpasse brystet til de naturlige aldersforandringer, eller hvis der tilkommer gener. 

På alle Mentors silikoneimplantater er der livsvarig produktgaranti. Såfremt et implantat går i stykker, får du nye implantater, hvis du ønsker det. Du skal dog selv betale for operationen. Hvis et implantat går i stykker inden for 10 år, får du desuden 1000 Euro som hjælp til udgifter til operationen.  

Før operationen

Før operationen skal du til forundersøgelse. Her undersøger jeg dig og tage mål af dine bryster. Du vil blive informeret om de forskellige typer af brystimplantater, operationen, senfølger og eventuelle komplikationer. Ud fra dine forventninger og den kliniske undersøgelse af dig planlægger vi, hvilken implantattype og størrelse, der er bedst egnet til dig, og om du evt. kan have gavn af et supplerende lille brystløft eller fedttransplantation. Jeg viser dig dig før/efter- billeder af andre patienter, så du kan få et realistisk indtryk af det forventede kosmetiske resultat. 

Du er velkommen til at tage en ven eller et familiemedlem med til forundersøgelsen. Der skal gå mindst én uge fra forundersøgelsen til operationen, hvis indgrebet betragtes som udelukkende kosmetisk betinget. 

Er du over 45 år gammel eller er genetisk disponeret for brystkræft, bør du få foretaget en mammografi- screening og evt. en ultralydsscanning af brysterne senest 14 dage før planlagt operation. Efter en evt. endt ammeperiode skal brysternes størrelse have været konstant i mindst 3 måneder, før operation foretages. 

Bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. 

Operationen

Når du møder op, bliver du modtaget af en sygeplejerske. Herefter taler du med mig og en en narkoselæge. Operationen varer ca. 1 time. Selve indlæggelsen af implantaterne kan ske på flere måder. Implantaterne delægges ind via et snit i armhulen, et snit i kanten af brystvorten eller et snit i folden under brysterne. Den sidste metode er den mest brugte, og det er den metode, vi oftest anbefaler. Implantaterne placeres oftest bag den store brystmuskel. Hvis brysterne hænger lidt, kan man vælge at bruge et dråbeformet implantat, som løfter brystet lidt og dermed undgå et brystløft. Hænger brysterne meget, må du dog regne med, at et brystløft også kan være nødvendigt. Under operationen gives antibiotika for at hindre betændelse. For at mindske smerten efter operationen, lægges et lokalbedøvende stof i den lomme, hvor implantatet lægges ind. Såret syes i flere lag og dækkes med plaster. Herover lægges en forbinding. 

Efter operationen

De første timer efter operationen vil din hjerterytme, vejrtrækning m.m. Forbindingen fjernes før udskrivelse, og du iføres en BH. Ved udskrivelsen får du udleveret smertestillende medicin. Du får en tid til klinisk kontrol 2 uger og tre måneder efter operationen, og derefter kan du til hver en tid bestille tid til kontrol, hvis du ønsker det. Det anbefales, at du anvender BH nat og dag i 6 uger indtil implantaterne ligesom ”sætter sig”. Brystimplantater påvirker sjældent evnen til at kunne amme. 

SPORT OG MOTION: Kan genoptages efter 4-6 uger. Undgå dog større skulderbevægelser i 6 uger efter operationen, som f.eks. tennis og brystsvømning. 

SOL: Undgå sol i 2 uger efter operationen. Arrene skal herefter beskyttes i et år efter operationen med plaster eller BH, hvis du solbader.

ARBEJDE: Du skal regne med at tage fri fra arbejde i 1-2 uger efter operationen alt efter, hvor fysisk krævende arbejde du har. 

Ultralydsskanning og mammografi

Oftest kan man udføre en diagnostisk god mammografi, hvis brystimplantaterne ligger bag ved den store brystmuskel. Der vil dog være tilfælde, hvor det ikke er muligt som f.eks. hos kvinder med udtalt kapseldannelse omkring implantaterne og hos kvinder med meget store implantater i forhold til kvindens bryst. Hos kvinder, hvor implantatet er placeret foran musklen, er det ikke muligt at udføre en fuldt tilfredsstillende screeningsmammografi. 

I meget sjældne tilfælde kan et implantat briste i forbindelse med en mammografi. 

Ultralydsscanning af brysterne hos kvinder med brystimplantater er muligt, men undersøgelsen er sværere at tolke, såfremt implantaterne ligger foran musklen. 

Brysternes bevægelse

Hvis brystimplantaterne er placeret bagved den store brystmuskel, kan dette hos nogle patienter bevirke deformitet af brystet, når man bruger sin muskel.  

Smerter: Du vil føle smerter og ømhed i brystmusklen i 1-2 uger. Oftest kan silikoneimplantatet ikke føles. Slanke kvinder kan dog kunne mærke kanten af implantatet i siden og under brystet, hvilket er uden betydning.

Ar

Operationen efterlader et ar på ca. 4 cm. Arret er permanent, men er oftest lyst og smalt som en streg. Hos enkelte patienter kan arret blive bredere og mørkere pigmenteret. Arret placeres så vidt muligt i folden under brystet, men i enkelte tilfælde kan arret være placeret lidt højere eller lavere. 

Føleforstyrrelser

Føleforstyrrelser i brystet og brystvorten forsvinder oftest i løbet af 2-6 måneder, men kan hos enkelte patienter være permanente (under 1 %). Brystimplantation påvirker sjældent evnen til at amme. 

Det forventede kosmetiske resultat

Lever resultatet ikke op til forventningerne, kan en ny operation komme på tale. Det er dog ikke i alle tilfælde muligt at operere til et mere tilfredsstillende resultat. 

Hvad skal du også være opmærksom på:  

KAPSELDANNELSE: Når man får lagt et brystimplantat ind, dannes der altid arvæv omkring implantatet. Det er en del af kroppens naturlige fremmedlegemereaktion. Hos nogle patienter kan arvævet trække sig sammen, såkaldt kapselskrumpning, så brystet bliver mere fast og evt. ændre form. Hvis man ryger eller er opereret flere gange, er risikoen for kapselskrumpning større. Hvis kapselskrumpning giver gener, kan det være nødvendigt at operere for at fjerne hele eller dele af kapslen. 

På Søernes Privathospital giver vi 5 års kapselgaranti hvilket betyder, at hvis du inden for 5 år får behov for operation på grund af kapseldannelse, tilbyder vi gratis operation af dette.  

RUPTUR & SILIKONEUDSLIP: Hvis et brystimplantat går i stykker, bliver silikonegelen oftest inden for bindevævskapslen, som kroppen har dannet omkring implantatet. Hvis man igennem længere tid går med et implantat, som er gået i stykker, kan silikonen i sjældne tilfælde sive op i armhulen eller ud i brystkirtelvævet. Det er ikke videnskabeligt bevist, at silikone kan være årsag til bindevævslidelser eller brystkræft, men man kan få smerter og andre reaktioner i vævet. Man bør derfor komme til kontrol, hvis der tilkommer gener i brystet. 

ASYMMETRI: Mange kvinder har fra naturens side asymmetriske bryster. Under operationen stiler kirurgen mod at opnå størst mulig symmetri. Der kan være risiko for, at der ikke kan opnås fuldstændig symmetri.  

BLØDNING: Blodansamlinger kan i sjældne tilfælde opstå inden for det første døgn efter operationen. Opstår en blødning vil det ses ved tiltagende hævelse og smerter. Blodansamlingen vil man fjerne kirurgisk ved en operation i fuld bedøvelse. 

INFEKTION ses sjældent (hos under 1 %). Du bør henvende dig, hvis du får rødme, hævelse, varme og smerter på brystet. Infektion i huden kan behandles med penicillin. I tilfælde af infektion omkring implantatet, kan det være nødvendigt at fjerne implantatet, og vente min. 3 måneder, inden nyt implantat indopereres. 

HÆVELSE: I sjældne tilfælde kan der ses hævelse og væskeansamling (serom) i brystet igennem længere tid. Er denne hævelse vedvarende, kan det blive nødvendigt at fjerne implantatet i en periode. 

BIA-ALCL: I ekstremt sjældne tilfælde kan væskeansamling eller knudedannelse i relation til kapslen være forårsaget af en meget sjælden form for non-Hodgkin lymfom (BIA-ALCL). Der er registreret ca. 800 tilfælde internationalt ud af godt 30 millioner kvinder med brystimplantater (9 kvinder i DK). Man behandler sygdommen, ved at fjerne implantatet sammen med den kapsel, som omgiver implantatet. Det er vigtigt, at du henvender dig, hvis du udvikler hævelse, knudedannelse eller hævede lymfeknuder eller andet, som ikke kan relateres til det forventelige forløb efter operationen. 

Øvrige risici:  Der er siden 1980’erne gennemført mange store studier for at undersøge og dokumentere sikkerheden ved diverse brystimplantater på markedet. Der forskes i eventuelle sammenhænge mellem brystimplantater og bindevævssygdomme og symptomer som f.eks. træthed og ledsmerter. Der er ikke videnskabelig evidens for, at brystimplantater medfører bindevævssygdomme, men en lille gruppe af kvinder udvikler uspecifikke symptomer og får bedring efter fjernelse af implantaterne, på trods af at de ikke har en aktiv bindevævssygdom. Breast Implant Illness (BII) bruges som samlebetegnelse for symptomer, som nogle kvinder relaterer til deres implantater. Mange af symptomerne som kronisk træthed, hårtab, led- og muskelsmerter og hududslæt kan imidlertid skyldes mange tilstande og sygdomme. Der er derfor ikke garanti for, at fjernelse af implantater og kapslen omkring implantaterne afhjælper symptomerne, og det er vigtigt, at man udredes for anden tilgrundliggende årsag til symptomerne. Hvis man mistænker systemiske symptomer er associeret til implantaterne,fjernes implantaterne sammen med kapselvæv (arvæv omkring implantaterne).  

Du er altid velkommen til at komme til en forundersøgelse  

Case 1: Brystforstørrelse med implantater

Case 2: Brystforstørrelse med implantater

Case 3: Brystforstørrelse med implantater

Case 4: Hybrid fedtvæv og implantat

Kombineret implantater og eget fedtvæv (“hybrid augmentation”)

Case 5: Korrektion, implantat og løft

Korrektion af udtalt asymmetri med kombinerede teknikker inkl. brystimplantater og venstresidigt brystløft (arret bliver helt lyst indenfor et år).

Case 6: Udskiftning og korrektion

Før: Kvinde med tragtbryst. Ønsker korrektion af brystform.
Efter: Revision og udskiftning af implantater.

Case 7: Udskiftning af implantater og HD mave

Udskiftning af brystimplantater og High Def liposculpture af mave efter tidligere liposuction andetsteds.

Trine Foged Henriksen.